Do serów doskonale pasują wina portugalskie – prócz słynnych na całym świecie madery i porto – są stosunkowo mało znane. Jedną z przyczyn takiego a nie innego stanu rzeczy są z pewnością obce i trudne do wymówienia nazwy pochodzące zwykle od nazw odmian winnych szczepów. Aby wypromować swoje trunki, wielu portugalskich winiarzy do nazwy szczepu dodaje przydomek bardziej swojski, np. cabernet sauvignon, który znany jest większości smakoszom. Jednakże do typowo portugalskich win, których nie spotkamy nigdzie indziej, z całą pewnością zaliczymy słodkie i mocne porto oraz maderę.

Madera – to wino, które swoją nazwę wzięło od wyspy, z której pochodzi. Ze względu na to, że po procesie fermentacji, do wina dodawany jest destylowany alkohol, madera jest trunkiem bardzo mocnym. Rozróżniamy kilka jego gatunków różniących się nie tylko smakiem (bardzo słodkie oraz półwytrawne), ale także zawartością alkoholu.

Porto – to specyficzne i równie mocne jak Madera wino powstaje z fermentującego oku winogron, do którego po procesie fermentacji dolewa się brandy. Wino w beczkach leżakuje aż do wiosny, później zaś przenosi się je do piwnic, by tam dojrzało. Wyróżniamy cztery gatunki porto różniące się barwą płynu: rubinowe, lekko brązowe, czerwone, oraz białe.

Wina z Portugalii śmiało możemy zaliczyć do jednych z najlepszych na świecie. Choć mało znane, doceniane za swą różnorodność i wyjątkowość pod względem smaku, który doskonale jest uwydatniony przez odpowiedni ser kozi lub owczy. Istnieje osiem znanych regionów, gdzie produkuje się znakomite wina. Jednym z nich jest Duoro, skąd pochodzi aż 85 odmian winogron. Jest także słynące z produkcji białych win Vinhos Verdes, wyróżniające się odmianą touriga nacional Estremadura, Alentejo, Bairrada, Dao, Ribatejo oraz słynący z odmiany moscatel region Palmela/Set bal. Pod względem ilości i różnorodności szczepów Portugalia śmiało może rywalizować z Włochami.

Znane portugalskie szczepy winne to np. alvarinho, które dają wina mocne, o lekko cytrusowym smaku i niesamowitym aromacie. Wyczuwa się w nich nutkę owocu pasji, mango oraz cytrynę i limonkę. To doskonałe białe wino z regionu Vinhos Verdes świetnie nadaje się jako aperitif do serów, ryb i owoców morza.

Znanym czerwonym szczepem jest z pewnością aragonez, który do Portugalii przybył z Hiszpanii. Z tego winogrona produkuje się mocne, o owocowym smaku wino z nutką czerwonej śliwki, maliny i czarnej porzeczki. Wino to świetnie smakuje w połączeniu z serami kozimi, czerwonymi mięsami podawanymi w lekkim sosie.

Najbardziej znany portugalski szczep winny to touriga national – szlachetna odmiana, z której uzyskuje się wina o smaku czarnej jagody, pachnące leśnym poszyciem oraz polnymi kwiatami. To eleganckie w smaku wino o dużym potencjale starzenia.